Jäänlähtö Oulunjoesta

Op. 30 Islossningen i Uleå älv, improvisaatio. Lausujalle, mieskuorolle ja orkesterille. Sanat Zacharias Topelius. Valmistui 1899; ensiesitys Helsingissä 21.10.1899 (Axel Ahlberg, "mieskuoro", Helsingin filharmonisen seuran orkesteri, johtajana Jean Sibelius). Osasta teosta sovitus lapsikuorolle (?, Nejden andas) 1913.

Jäänlähtö Oulunjoesta oli Sibeliuksen seuraava selkeä protestisävellys Ateenalaisten laulun jälkeen. Sibelius sävelsi sen Savo-Karjalaisen osakunnan arpajaisjuhliin. Tälläkin teoksella haluttiin vastustaa Venäjää, joka helmikuun manifestilla halusi kaventaa Suomen autonomista asemaa. Sensuuri oli jo valppaana, mutta Topeliuksen teksti oli tehty aikanaan Aleksanteri II:n kunniaksi, joten kenraalikuvernööri Bobrikov ei voinut sensuroida teosta. Uudessa poliittisessa tilanteessa suomalaisilla ei ollut vaikeuksia tunnistaa teosta protestihenkiseksi.

Sibeliuksen mukaan teos syntyi pikatyönä, ja hän pohti partituurin "siistimistä" vielä 1940-luvulla. Teos saapui lausujana esiintyneelle Axel Ahlbergille niin myöhään, että hän ei ehtinyt tutustua musiikkiin. Myös kuoro sai osansa viime tingassa.

Teos ei ole Sibeliuksen keskeistä tuotantoa, mutta se ennakoi kiinnostavasti Finlandiaa alun dramaattisissa vaskiakordeissa ja keskitaitteen hymnissä. Lausujan osuus ja vaskien iskut rytmittyvät varsin kiinnostavasti, vaikka lausutun tekstin pateettisuus voi nykykuulijaa häiritäkin.

Lähde:http://www.sibelius.fi/suomi/musiikki/ork_kuoro_orkesteri.htm#07

 

Jäänlähtö Oulunjoesta Op. 30 Islossningen i Uleå

Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=sD9kSQiR1fg

 

Spotify:

Jean Sibelius – Islossning i Ulea alv (The Breaking of the Ice on the Oulu River), Op. 30Jean Sibelius – Islossning i Ulea alv (The Breaking of the Ice on the Oulu River), Op. 30

 

|
©2019 Kulkurin kujeet