Junaretki Savonlinnaan 19.8.2012

 

Vr:n uusi lippujärjestelmä on mielenkiintoinen, välillä he myyvät hyvin halvalla lippuja tietyille väleille. Niinpä Kirstin kanssa päätimme lähteä juna-ajelulle Savonlinnaan katsomaan vanhaa kaunista kaupunkia. Se on myös minun sukuni kaupunki, aiemmin Sääminki, yhdistymisien jälkeen Savonlinna.

 

Lähdimme Espoosta, ajoimme epäpuhtaasti autolla Pasilaan, josta hyppäsimme 07.18 SR2:n vetämään Intercity junaan, Parikkalassa vaihdoimme Kiskobussi Dm12:een, jolla ajelimme Savonlinnaan. Kiskobussi on mukava, kun istuimme edessä, ikkunasta näki eteenpäin tilanteen.

 

Junan ikkunasta näimme mm. Lappeenrannan, Punkaharjun, Luston ja Kerimäen asemat, nostalgiaa

 

 

Savonlinnan asema sijaitsee nykyään aivan keskustassa, kun junasta astuu alas ja kävelee kadun yli torille, pääsee torikahveille savolaiseen tapaan.

 

 

Aamukahvien jälkeen lähdimme sisävesiristeilylle, tunnin lenkki kierteli Savonlinnaa ja ympäristöä. Järveltä näkyivät parhaiten Olavinlinna ja tuomiokirkko.

 

 

Risteilyllä koettua.

 

 

Risteilyn jälkeen kävelimme katsomaan Säämingin entistä kunnantaloa, jossa nykyisin sijaitsee Musiikkikirjasto ja Sääminkisali. Entinen kunnantalo on rakennettu vanhan kirkon hirsistä ja tätäkin taloa oltiin vielä muutama vuosikymmen sitten vielä halukkaasti purkamassa.

 

 

Savonlinnan tuomiokirkko, kirkkoa nimetetään tuomiokirkoksi, vaikkei piispanistuinta ole kaupungissa ollut lähes 90 vuoteen. Vuonna 1913-1925 tuomiokapituli sijaitsi Savonlinnassa, josta se siirtyi Viipuriin ja myöhemmin tunnettujen seurausten jälkeen Mikkeliin. Etualalla Väinö Aaltosen sankarimuistomerkki vuodelta 1921.

 

 

Kirkon sisätiloja, kirkko tuhoutui lähes täysin talvisodan pommituksissa, kirkko rakennettiin uudestaan 1947, kirkon uusgotiikkaa pehmennettiin kovasti uudelleen rakentamisen yhteydessä.

 

 

Siirryimme Talvisalon hautausmaalle, hautausmaa on hyvin kaunis, ensimmäisenä tulijaa tervehtii nurmikummulla Johannes Haapasalon Sankaripatsas "Kuoleva sotilas" vuodelta 1962.

 

 

Isovanhempieni hauta sijaitsee täällä Talvisalon hautausmaalla. En ollut käynyt muistini mukaan haudalla yli 30 vuoteen, hyvin muistin paikan muutamien muistikuvien mukaan. Pyyhin hautakiven, harasin hiekan, hetken viivähdin haudalla ajatusteni kanssa. Elämä kulkee ja kiitää. Alma mummuni nukkui pois Suomen tasavallan 40-vuotis juhlapäivänä.

 

 

Kävimme Savonlinnan pikkukirkossa, joka on aikaisemmin ollut ortodoksikirkko, kirkko on rakennettu vuonna 1846, luterilainen seurakunta osti kirkon vuonna 1938 ja käytti pääkirkkonaan koko 1940 luvun.

 

 

Kirkon sisätiloista aistii hyvin ortodoksiperinteen, vaikka sisustaa on muutettu luterilaisen tyylin mukaiseksi.

 

 

Savonlinnan kaupungintalo.

 

 

Lähestyimme Olavinlinnaa, otimme kuvan paikalta, jossa vuonna 1970 on otettu lapsuuden perheemme kuva. Siinä tosin penkki on toiseen suuntaan. Kuvauspaikka on "pässi" patsaan luona. Alakuvassa istun vasemmalla isä Erkin kainalossa, käsitykseni mukaan olen 8-vuotias.

 

 

 

Olavinlinnaan emme ehtineet, klo 15.15 lipunmyynti lopetettiin, juuri tuolla hetkellä astuimme linnaan.

 

 

Savonlinnalaisia maisemia ja yksityiskohtia.

 

 

Tässä rakennuksessa toimi Savonlinnan hiippakunnan tuomiokapituli vuosina 1913-1925.
Savonlinnan sotilaspiirin esikunta 1932-1941.
Karjalan sotilasläänin esikunta 1933-1939.
Itä-Savon sotilasläänin esikunta 1940-1944.
Savonlinnan suojeluskuntapiirin esikunta 1941-1944.
Savonlinnan sotilaspiirin esikunta 1944-1992.

 

 

Kävimme vielä vanhalla asemalla, joka lakkautettiin vuonna 2005, raide on siirtynyt rannalle, n. 300 metrin päähän. Asemarakennus on onneksi suojeltu.

 

 

Tästä ei junat kulje.

 

 

Paluumatkalle lähdimme klo 18.30 Kiskobussi Dm12:lla. Kotiin saavuimme puolen yön maissa. Hieno retki.

Sivun alkuun

 

 

|
©2019 Kulkurin kujeet