Sigrid Juseliuksen mausoleumi

 

Porin Käppärän hautausmaalla sijaitsee harvinaisuus, Pohjoimaiden ainoa mausoleumi ja mielestäni Porin hienoin nähtävyys. Vain 11-vuotiaana kuolleen Sigrid Juseliuksen muistoksi rakennettu hautamuistomerkki on samalla kookas ja näyttävä, niin sisältä kuin ulkoa. Kupoli kohoaa 35 m:n korkeuteen ja rakennuksen runkohuoneen leveys on 12 m.  Arkkitehtuuriltaan mausoleumi on uusgotiikkaa ja sen on suunnitellut Josef Stenbäck monien vaiheiden jälkeen.

 

 

Mausoleumin rakennuttaja Sigridin isä, oli Fritz Arthur Jusélius, syntyisin Porista ja vaikutti oikeastaan koko ikänsä Porissa. Alunperin hänestä oli tuleva lääkäri, varhaisen isän kuoleman jälkeen Jusélius omistautui liike-elämään, aluksi jatkaen isänsä kauppaa, myöhemmin siirtyi puutavaran sahaukseen ja myyntiin ympäri maailman. Hän rikastui ja onnistui liike-elämässä. Ensimäisen vaimonsa kanssa hän sai kaksi tytärtä, vanhempi kuoli jo varhain, toinen tyttäristä sairastui tuhkarokkoon ja sairastui sen jälkeen ankariin jälkitauteihin ja kuoli lopulta keuhkotuberkuloosiin 1898 11-vuotiaana. F.A. Juseliuksen elämä oli läheisten menetyksiä, joista hän varmaan kärsi elämänsä loppuun asti. Hän testamenttasi myöhemmin kaiken omaisuutensa Sigrid Juseliuksen nimeä kantavalle säätiölle, joka on edelleen yksi vauraimmista säätiöistä Suomessa jakaen apurahoja lääketieteen hyväksi niin Suomeen kuin ulkomaillekin huomattavia summia vuosittain.

 

 

Josef Stenbäck suunnitteli ulkoasun, Akseli Gallen-Kallela pääosin sisämaalaukset ja mm. kaiteen Pekka Halonen maalasi eteisen freskot. Sigridin sarkofagin suunnitteli Jarl Eklund, samoin kuin F.A. Juséliuksen takakammioon sijoitetun sarkofagin. (kuva HS.fi)

 

 

Mausoleumi rakennettiin hiekkakivestä, joka imi vettä ja piti sisällään kosteutta, näin ollen freskot tuhoutuivat pikkuhiljaa ja kun viimein alettiin kunnostamaan mausoleumia, syttyi tulipalo, joka tuhosi käytännössä kaikki maalaukset. Jorma Gallen-Kallela maalasi isänsä freskot uudestaan luonnosten pohjalta ja kun sai ne valmiiksi, kutsu talvisotaan saapui, hän kaatui pian talvisodan alettua. Pekka Halosen tekemistä freskoista ei ollut luonnoksia, joten ne jäivät uudelleen maalaamatta. (kuva Sigrid Juseliuksen mausoleumi esitteestä)

 

 

Yksi keskihallin kuudesta freskosta on kevät, se kuvaa elämän kulkua ja nuoruutta. Mausoleumissa oli sisällä kuvauskielto, joten olen poiminut kuvia muualta. Mausoleumin taideaarteet ovat oikeastaan käsittämättömän hienot, aivan kuin Ateneumin taidenäyttely. Käymisen arvoinen paikka ehdottomasti ja kuuluu yleissivistykseen,  minun määritykseni mukaan, jota ei nyt kannata kovin vakavasti ottaa. (kuva Sigrid Juseliuksen mausoleumi esitteestä)

 

 

Akseli Gallen-Kallela maalaamassa kevät-freskoa avustajineen 1902. Freskoja pystyttiin maalaamaan vain kesäisin, tuohon aikaan mausoleumissa ei ollut vielä lämmitystä. (kuva Sigrid Juseliuksen mausoleumi esitteestä)

 

Sigrid Juseliuksen säätiön tuottama video mausoleumista

Lue lisää Porin matkasta nettiloehdestä.

 

|
©2019 Kulkurin kujeet