2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
Pääoman ominaisuuksia
24.10.2015 18:18 | Markus

Suomen tasavallan presidentti otti rohkeasti kantaa Portugaliin muuttaneiden rikkaiden tapaan suhtautua veroihin. Presidentti Niinistö osoitti jälleen kerran olevan koko kansan presidentti. Ei pelkästään rikkaiden, keskiluokan tai työväen presidentti, jos näin ikävällä tavalla luokitellaan ihmisiä ja lähimmäisiä.

Kyseessä on tärkeä kannanotto, mikä on yksityisen ihmisen vastuu ja oikeudenmukaisuus. Yhteiskuntavastuusta myös voitaisiin puhua. Keskon entinen johtaja muutamaa päivää aikaisemmin otti kantaa, hän on vastuunsa suorittanut ja hänellä on laillinen oikeus saada kerättyä yhä enemmän varallisuutta, näin minä tulkitsen hänen sanomansa.

On mielenkiintoinen ilmiö, jos ihmisellä on miljoonien eurojen omaisuus, lisää täytyy vain saada, on levoton olo, on huoli 24 tuntia, miten niiden miljoonien käy. Tavallisella ihmisellä huolta toimeentulosta on vain n. 8 tuntia, eli työpäivän verran, jos vain vatsa on täynnä ja toimeentulo kohtuullinen. Raskasta on varakkaan osa.

Pääomaa on ainakin kahdenlaista, taloudellista ja henkistä pääomaa. Voisiko myös olla visuaalista ja taiteellista pääomaa, vai millä nimillä niitä kutsuttaisiin. Jos ihminen omaa vahvaa pääomaa muuta kuin taloudellista, usein sen päoman jakaminen on muille halukkaille lähes pohjatonta ja edullista, tosin poikkeuksiakin on. Taiteilija jakaa taidettansa hyvin kohtuulliseen hintaan, samoin moni muusikko jakaa pääomaansa edullisesti jopa ilmaiseksi. Putkimies Jantunen on kokenut ammattilainen, työnsa ohessa hän jakaa tietotaitopääomaansa ilmaiseksi sitä haluaville, samoin vanha kunnon talonmies Eerikäinen, puhumattakaan kakuntekijä  "Kinuskikissasta" ja muista kunnon naisista ja miehistä.

Joskus tuntuu, suurliikemies Otso Mennikäisen on vaikea jakaa suurpääomaansa, lisää vain haluaa, jotta hänellä olisi varaa ostaa lisää kartanoita ja metsätiloja, pankkiomistuksia ja pörssiosakkeita. Jos sattuisi käymään niin, että Otso päättäisikin jakaa päomaansa hyväntekeväisyyteen, ei hän varmaan sitä tee anonyyminä kaikessa hiljaisuudessa, vaan kutsuu tiedotusvälineet paikalle huomioimaan lahjoituksen kerrottavaksi etusivun uutisena kansalaisille. Pyyteettömyys on häpeä Otson mielestä. Otso on myös kunnon mies, hän on vain vieraantunut normaalista elämästä ja kansalaisista, joita hän ei edes voi tavata turvallisuussyistä.

Väistämättä tulee toisinaan mieleen, kenen elämä on täällä nykyajassa henkisesti köyhää ja kenen henkisesti rikasta. Vapaus on kaikilla mihin pyrkii, tähtää, miten elää ja miten tekee työnsä, ja se on erinomaisen hyvä asia. Uskon silti henkisen pääoman kartuttamisen rikkauteen todellisena rikkautena, sen runsas jakaminen ei köyhdytä jakajaa, päinvastoin.


( Päivitetty: 27.10.2015 16:54 )

 - Markus
|Kommentti

                       
Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Yksityinen 
Roskapostisuojaus: Paljonko on kuusi miinus kaksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
©2019 Kulkurin kujeet