Eiffelin torni rakennettiin vuoden 1989 Pariisin maailmannäyttelyä varten vuosina  1887 - 1889. Arkkitehtinä  toimi Gustave Eiffel ja suunnitelijana hänen avustajansa Maurice Koechlin. Eiffel on suunnitellut myös ranskan lahjan yhdysvalloille, eli vapauden patsaan. Rakennustöitä pidettiin vaarallisina tornin korkeuden takia, mutta vain yksi rakennusmies menehtyi rakennustöiden aikana. Eiffelin torni oli tarkoitus purkaa maailmannäyttelyn jälkeen, mutta se säästettiin. Vaikka tornista ei alkujaan pidetty, siitä tuli aikanaan hyvin merkittävä maamerkki.
 

Eiffelin torni on 324 metriä korkea ja painaa 7 000 tuhatta kiloa. Pelkästään teräspalkkeja on satoja tonneja. Torni oli lähes neljänkymmenen vuoden ajan maailman korkein rakennus, kunnes menetti aseman vuonna 1930 New Yorkiin  rakennettulle Chrysler Buildingille. Nykyään se on maailman kuudenneksi korkein rakennus. Eiffelin tornissa on 1 665 porrasta, vaikka yleensä portaiden lukumääräksi uskotaan 1 792. Eiffelin tornissa on kolme kerrosta, joista ensimmäinen sijaitsee noin kuudenkymmenen metrin korkeudessa. Toinen kerros on 120 metrin korkeudessa ja kolmas on melkein huipulla 280 metrin korkeudessa, huipulla on radioantenni. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat matkamuistomyymälät sekä postikonttori, josta voi lähettää Eiffelin tornin leimalla varustettuja postikortteja ja kirjeitä.

Eiffelin torni on erittäin suosittu vierailukohde, sillä siellä käy n. 90 prosenttia Pariisissa matkailevista turisteista. Torni on merkittävä tulonlähde Pariisin kaupungille. Suuren suosionsa takia Eiffelin torniin on yleensä turistikausina melkoiset jonot, joten torniin pääsemistä saa odottaa melko pitkään. Tuulisella säällä ylin kerros on suljettu. Käsittääkseini ukkossäällä koko torni suljetaan, mutta tästä en ole ihan varma.

Eiffelin tornin näköalatorni on hyvin suosittu, sillä sieltä näkee noin kolmenkymmenen kilometrin päähän.


Kuvalinkki, salama osuu torniin

Kuvalinkki, tornin luonnospiirros


Satelliittikuva Eiffelin tornista

 

|
©2019 Kulkurin kujeet